I dag pratar vi om något av det mest spännande inom spelvärlden nämligen betting. Detta är rosat och risat, omtalat och omdebatterat. Det gäller dock att spela på en seriös sida, som till exempel betting på fotboll med Unibet, det gör spelupplevelsen säkrare och därmed roligare.

fotboll2Gambling kan vara allt från poker, nätcasino till skraplotter och betting. Därför älskar vi det så himla mycket. När det kommer till betting handlar det allt som oftast att man satsar pengar på hur en match i valfri sport ska sluta, inte sällan är det fotboll. Detta är inget nytt, utan något som säkerligen funnits i två tusen år, bara under lite annorlunda former.

I Aftonbladet kan vi dock läsa om hur särskilt fotbollsvärlden i Italien skakas av matchfixning, upp till en ganska hög nivå. Det för att vissa få nyckelpersoner som då genom att betta rätt, tjänar multum. Men oftast kommer det fram förr eller senare och då bryter helvetet lös. Nu är det Serie A-klubben Catania som rejält har åkt dit och misstänks vara inbladad i just uppgjorda matcher. Inte bara medlemmar i laget, vd och president har blivit gripna, även agenter och sportspel finns bland de som anses ligga bakom och ha ansvar. Riggade matcher mot betalning skedde i slutet av säsongen 2014 men nu har det alltså uppdagats.

Andra länder där det är ganska vanligt med matchfixning är:

  • Frankrike (handboll även)
  • Spanien (i högsta ligan bland annat)
  • Grekland (upp på hög nivå och utbrett)

Svårt att reda ut vad som är otillåtet och okej

fotboll mål plan sportI Sydsvenskan kan vi läsa om hur deltidsproffs mutas med årslöner för att deras lag ska förlora. Det är en mörk, undre, kriminell värld där internationella nätverk säkrar miljoninkomster på just uppgjorda matcher inom idrotten. Hela åtta svenska fotbollsmatcher har polisanmälts. Lag som är inblandade är Gais, Värnamo, Landskrona och Falkenberg. Svenska spel är bland de som upptäckt märkliga spelmönster då och då, men hävdar att det skett en ökning på senare tid. Det är sällan hos det statliga spelbolaget som höga summor sätts på udda odds, det sker oftast på asiatiska spelmarknader, som tillsammans på en dag kan omsätta lika mycket som hela New York-börsen. Det är dock svårt att nå framgång i korruptionsmål för utredare, det är nämligen svårt att göra en gränsdragning mellan insiderinformation och mutor, vad är tillåtet och vad är inte? Om en närstående exempelvis vet om en skada hos en spelare, så kan ju denna betta att denna inte kommer vinna, även om alla andra tror det. Detta blir krångligt och en gråzon att utreda.

Men det är faktiskt inte bara i fotbollsvärlden det sker matchfixning, som förstör för alla som älskar sport och betting, utan även tennisscenen har under senare tid drabbats av denna korruption. I Dagens Nyheter kan vi läsa om hur det nyligen uppdagats att matchfixning misstänks existera upp till hög nivå, ända upp till Wimbledon. Bland misstänkta spelare finns bland annat Grand Slam-vinnare, som trots avslöjandet har fått fortsätta spela. En av de som fick frågan om en läggmatch, men som inte ens svarade på förfrågan, var världsstjärnan Novak Djokovic. Han tyckte det kändes hemskt eftersom han verkligen inte ville bli kopplad till det.