Det har länge varit populärt att satsa pengar på olika sportresultat. Det har också gjort att det vuxit fram en hel del former av fusk. Det finns stora misstankar om läggmatcher där mycket pengar har stått på spel, men det är sällan det går att bevisa någonting i domstol.

En av de allra mest kända misstänkta skandalerna med fusk och läggmatcher inträffade för nästan 100 år sedan, och brukar kallas Black Sox-skandalen. Det rörde sig om baseboll, som vi denna tid nästan var mer populärt än det är idag, en popularitet som fick sig en rejäl knäck när skandalen avslöjades.

Black Sox-matchen

I den amerikanske finalen, the World Series, 1919 mötte Chicago White Sox Cincinnati Reds. Flera spelare i Chicago-laget var missnöjda med de löner som betalades ut till dem, men p.g.a. baseballigans stadgar var det inte möjligt att byta lag, så som många idrottsmän och –kvinnor kan göra idag. En spelare, Arnold Gandil, hade kontakter i den undre världen, bl.a. flera som gärna satsade pengar på basebollmatcher. Han övertygade den kände gamblern Joseph Sullivan att det skulle vara möjligt att få tillräckligt många i laget att spela under sin förmåga för att åstadkomma en förlust. Arnold Rothstein, en ledargestalt i New Yorks undre värld vid denna tid, gick in med pengar för att ersätta de inblandade spelarna för deras ”insats”.

Fusket omfattade inte hela laget. De enda som tog emot pengar från Rothstein var Gandil, Eddie Cicotte, Claude Williams, Oscar Felsch och Charles Risberg. Ytterligare en spelare, George Weaver, deltog vid det första mötet där läggmatchen diskuterades. Han valde dock att inte delta, och spelade faktiskt bättre än han brukade i finalmatchen.Baseballmatch

Efter matchen

Eftersom så många började satsa pengar på att Cincinnati skulle vinna matchen väcktes misstankar redan på förhand om att matchen var riggad. Oddsen sjönk, men de flesta fortsatte att satsa pengar. Följande år hölls förhör i Chicago, där två av de inblandade erkände. De, och ytterligare sex spelare, stängdes av. Ingen dömdes dock i domstol för att ha fuskat.

Black Sox-skandalen fick naturligtvis konsekvenser, men man har inte lyckats få bort problemet med riggade matcher helt och hållet, det förekommer än idag. Så sent som 2013 tog svensk elitfotboll ett beslut för att minska risken för manipulation av spelresultat.